Vodič kroz najlonske niti za nizanje

Autor: Slađana I.
| 15/04/2015
| Komentari: (2)

U procesu izrade nakita glavna uloga naizgled pripada perlama, ali je ipak nit za nizanje ta koja date perle drži skupa i upravo iz tog razloga je potrebno pokloniti posebnu pažnju njenom odabiru.

Najlonske niti za nizanje su sačinjene od nekoliko niti upredenih zajedno, a najpoznatije marke istih su Nymo, S-lon, Silamide i K.O., koje će detaljnije biti predstavljenje u nastavku teksta.

Nymo

Nymo konac

Nymo je blago voskirana najlonska nit, koja se prvobitno koristila u industriji obuće. Idealna je za rad sa kašastim perlicama, ali i sa perlama veličine do 6 mm. Pogodna je za različite tehnike rada sa perlama, uključujući i rad na razboju. Nymo je po svojoj prirodi rastegljiv i sklon habanju. Dostupan je u veličinama O, OO, B, D i F i može se koristiti za igle veličine 10, 11, 12 i 13. Nymo B (0,12 mm) se najčešće koristi prilikom izrade nakita i ova veličina dolazi u kalemima od 65,8 m.

K.O.

K.O. nit za nizanje

K.O. je najlonska nit za nizanje perli proizvedena u Japanu i razvijena od strane veoma talentovane japanske umetnice Sonoko Nozue. K.O. predstavlja alternativu za Nymo i jedna je od retkih niti namenjena isključivo za pletenje perlama. Karakteriše je svilenkasta struktura i izuzetno mala rastegljivost, tek tolika da održi zadovoljavajući nivo zategnutosti između perli. Takođe, nit je voskirana, veoma snažna, otporna na habanje i ne rasteže se tokom vremena kao što je to slučaj sa Nymom. Veličina niti iznosi 0,15 mm i može se koristiti za igle veličine 10, 11, 12 i 13. K.O. je dostupan u 18 boja na mini kalemima od 50 m.

S-lon

S-lon konac za perle

S-lon je skoro nerastegljiva najlonska nit svilenkastog izgleda. Po svojoj prirodi je jača od Nyma, ali je kao i on takođe tokom vremena sklona habanju. Pogodna je za sve tehnike rada sa perlicama, kako za perlanje i našivanje, tako i za rad na razboju. Veoma se lako izlistava pa je potrebno voditi računa da prilikom rada ne razdelite nit iglom jer ćete je na taj način oslabiti. S-lon je dostupan u veličinama AA (0,12 mm) i D (0,18 mm) i može se koristiti za igle veličine 10, 11, 12 i 13. Paleta boja je veoma široka i dolazi u kalemima od 68,5 m.

Silamide

Silamide

Silamide je voskirana polifilamentna najlonska nit okruglog profila, koja se prvobitno koristila u industriji za tapaciranje. Pogodna je za rad sa različitim tehnikama, veoma je snažna i tek nešto malo rastegljiva. Dostupna je u veličini A (0,14 mm) i to najčešće na karticama od 36,5 m. Silamide je u početku bio dostupan u svega nekoliko boja, ali je do danas njegova paleta značajno proširena pa se tako može pronaći i u plavoj, crvenoj, tirkiznoj, lila… Može se koristiti za igle veličine 10, 11, 12 i 13.

Za koju od navedenih niti biste se vi opredelili?

Kategorije: Materijal za rad

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Komentari ( 2 )
  1. Koristila sam i ribarski silk i rastegljivi konac za nizanje perli, ali nikako ne uspijevam svezati čvor na kraju, jer se uvijek odvezuje. Čak i kad ga svežem, slabo drži. Jednom sam negdje našla dobar i čvrst silk providne boje i napravila ogrlicu i naruknicu koje se i danas odlično drže. Međutim, više nigdje ne mogu naći takav silk i svaki koji kupim se loše pokaže. Imate li neku ideju za rješenje ovog problema sa vezanjem čvorova?

Vodič kroz najlonske niti za nizanje

Autor: Slađana I.
2
error: Content is protected !!