Tajni jezik perli Zulu plemena

Autor: Slađana I.
| 01/09/2014
| Komentari: (0)

Perle su oduvek činile važan deo kulture jugoistočne Afrike hiljadama godina u nazad. Međutim, njihova najsloženija primena je svakako među Zulu ljudima prilikom rituala udvaranja i sklapanja braka, gde perlice ispletene u određeni komad nakita regulišu odnose među polovima prenoseći određenu poruku i tako predstavljaju zamenu za govor.

zulu

Zulu nakit izrađuju isključivo žene iz plemena prenoseći tradiciju sa kolena na koleno, ali ga oba pola podjednako nose. Muškarci nose perlice kako bi pokazali predanost ženama koje nameravaju da ožene. Zahvaljujući perlama koje žene nose oni su u mogućnosti da saznaju da li imaju decu, da li su udate, verene ili slobodne i da iz gomile lako izdvoje one kojima smeju da priđu i tako izbegnu neprijatne situacije u društvu.

Zulu nakit od perli je zapravo jedna vrsta jezičkog sistema u kojem boja i dizajn imaju specifično značenje. Njegovo tumačenje i razumevanje se vrši na isti način kao i razumevanje bilo kog drugog jezika, ovladavanjem gramatike i rečnika, samo što u ovom slučaju su perle te koje govore i prenose poruku. Jedan od klasičnih primera je tradicionalna ogrlica koja se zove ibheqe. Ibheqe ili ljubavno pismo, kako ga još zovu u suvernirnicama, se nosi oko vrata i ima oblik pravougaonika u kome je utkana lična poruka, a poklanja ga devojka kao izraz ljubavi muškarcu.

Ibheqe

Ibheqe

Simbolika oblika

U izradi Zulu nakita od perli koristi se jedan geometrijski oblik – trougao čiji uglovi označavaju oca, majku i dete. Trouglovi mogu biti pozicionirani na različite načine u zavisnosti od čega će se razlikovati i poruka koju šalju, pa tako:
– vrh trougla okrenut prema dole simboliše neudatu ženu
– vrh trougla okrenut prema gore simboliše neoženjenog muškarca
– dva trougla spojena duž njihove osnove simbolišu udatu ženu
– dva trougla postavljena u obliku peščanog sata simbolišu oženjenog muškarca

Simbolika boja

Rečnik Zulu perli obuhvata i sedam osnovnih boja (crna, plava, žuta, zelena, roza, crvena i bela) od kojih svaka sem bele ima svoje pozitivno i negativno značenje.

Pozitivno značenje boja:

Crna: brak, obnavljanje
Plava: vernost
Žuta: bogatstvo
Zelena: zadovoljstvo, blaženost
Roza: zakletva, obećanje
Crvena: fizička ljubav, jake emocije
Bela: duhovna ljubav, čistota, nevinost

Negativno značenje boja:

Crna: tuga, očaj, smrt
Plava: bolest, neprijateljstvo
Žuta: žeđ, odumiranje
Zelena: razdor
Roza: siromaštvo, lenjost
Crvena: ljutnja, tuga, nestrpljenje
Bela: nema negativnih značenja

Tako, na primer, UCU je jednostavna niska napravljena od belih perli dugačka oko pet metara, koja se nosi obmotana oko vrata kao znak da ste vereni. Ona može imati još i plave i bele rese kao znak vernosti, ali nikako ne može biti izrađena od crnih perli sa žutim resama jer bi u tom slučaju označavala osvetu prezrene žene.

ucu

Ucu

Iako je pogođena veoma malim uticajem Zapada, Zulu tradicija i kultura je ostala veoma jaka i duboko poštovana. Njihov nakit od perli se prodaje u vidu suvenira i predstavlja značajan izvor prihoda za Zulu narod, a turisti koji ga kupuju često nisu ni svesni da svaka ogrlica ili privezak zahvaljujući bojama i oblicima koje se nalaze na njima nose sa sobom određenu poruku. Ukoliko se nađete u prilici da kupite Zulu nakit od perli i pri tom nameravate da ga nosite budite sigurni da razumete njegovo pravo značenje.

Kategorije: Inspiracija

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Tajni jezik perli Zulu plemena

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!