Svetlucavi svet perli Lize Lou

Autor: Slađana I.
| 29/01/2014
| Komentari: (0)

Jedna od najorginalnijih umetnica današnjice, Liza Lou kao osnovni umetnički medij koristi sitne češke staklene perle za prekrivanje različitih površina i objekata. Iako je rođena u Njujorku, ona 2005. godine u Južnoj Africi osniva svoj studio u kome sarađuje sa iskusnim Zulu majstorima, koji se generacijama unazad bave perlama.

Javnost je prvi put šokirala 1996. godine svojim epskim poduhvatom pod nazivom „Kuhinja“. Reč je o replici kuhinje u prirodnoj veličini na površini od 168 kvadratnih metara u potpunosti prekrvenoj perlicama, čija je izrada trajala pet godina. Uz pomoć pincete Liza je svaku perlicu posebno lepila, u celosti oblažući svaki od elemenata počev od dugmadi rerne, preko prozorskih dasaka, sudopere sa prljavim suđem i česme koja curi, preko kolača, sredstava za čišćenje, pa do zidova, podova, frižidera, kese čipsa i novina.

Kuhinja

Photo: lizalou.com

Kuhinja

Photo: lizalou.com

Kuhinja

Photo: lizalou.com

Međutim, tu se priča ne završava. U 1999. godini ona je predstavila svoj novi projekat pod nazivom „Dvorište“ u čijoj izradi je korišćeno preko 30 miliona perlica, a najveći deo je upotrebljen u kreiranju 250.000 vlasi koje čine travnjak.

Dvoriste

Photo: lizalou.com

Dvoriste

Photo: lizalou.com

Dvoriste

Photo: lizalou.com

Poslednje delo Lize Lou pod nazivom „Polje boja“  takođe je izrađeno od perlica, nerđajućeg čelika i pleksiglasa. Zamišljeno kao omaž pašnjaka u Južnoj Africi, ono je predstavljeno 03. novembra 2013. godine u Muzeju savremene umetnosti u San Dijegu.

Polje boja

Photo: Liza Lou

 

Kategorije: Inspiracija

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Svetlucavi svet perli Lize Lou

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!