Staklene vs kristalne perle – koja je razlika?

Autor: Slađana I.
| 04/11/2013
| Komentari: (0)

Staklo je čvrst materijal obično izbrušen i providan, izrađen najvećim delom od silicijum oksida uz dodatak ostalih sastojaka poput natrijum-karbonata, kalcijum oksida, aluminijum oksida i magnezijum oksida. Usitnjeni i homogenizovani sirovinski materijal se topi u staklarskim pećima na temperaturi od 1400 do 1600 stepeni. Kao rezultat nastaje amorfna materija koja se može oblikovati po želji. Da bi se proizveo kristal, rastopljenom staklu je potrebno dodati olovo, čije prisustvo čini staklo mekšim i lašim za sečenje i obradu.

Kao što je poznato Swarovski perle imaju najveći sadržaj olova i stoga se one smatraju kristalima. Međutim pored olova i dizajn rezova je veoma važan. Uglovi pod kojim su Swarovski kristalne perle sečene podešeni su tako da maksimiziraju prelamanje svetlosti, kao i da daju dodatni sjaj kristalu. Za razliku od njih, kristalne perle proizvedene od strane čeških kompanija imaju znatno manji sadržaj olova i nisu sjajne u toj meri kao što je to slučaj sa proizvodima kompanije Swarovski.

kristalne perle

Kada je reč o staklenim perlama, kao što im i samo ime kaže one su izrađene samo od stakla bez posebnih mineralnih dodataka.  Jedna od kategorija staklenih perli koja se najčešće pogrešno opisuje kao kristal jesu češke brušene perle. Češke brušene perle su staklene perle, ne sadrže olovo i ne mogu se smatrati kristalima.

brusene perle

U njihovoj izradi se ne koristi mehaničko poliranje, i za razliku od Swarovski kristala, koji imaju čistu i oštru ivicu između rezova, češke brušene perle imaju blago zaobljene ivice, koje predstavljaju rezultat zagrevanja grubo sečenih perli kako bi se dobile glatke ivice. Nakon ove faze perlama se dodaju razni premazi kojim se postižu različiti efekti.

Da li ćete u izradi nakita koristiti staklene ili kristalne perle zavisi samo od vas. I jedne i druge su pogodne za izradu prelepih i jedinstvenih komada nakita kojim ćete ispričati neku vašu priču. Važno je samo da ih prihvatite onakvim kakve one zaista jesu i nećete biti razočarani.

Kategorije: Materijal za rad

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Staklene vs kristalne perle – koja je razlika?

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!