Srećan rođendan Daniel Swarovski

Autor: Slađana I.
| 24/10/2013
| Komentari: (0)

Na današnji dan 1862. godine u severnoj Češkoj rođen je Daniel Swarovski, osnivač danas najpoznatije kompanije u proizvodnji kristala. Kao dete Daniel je radio u očevoj maloj radionici za rezanje kristalnog stakla i pomagao mu u vođenju posla. U svojoj dvadesetprvoj godini on posećuje prvu međunarodnu električnu izložbu u Beču i pod utiscima inženjerskih čuda Simensa i Edisona počinje da razmišlja kako da unapredi proizvodnju kristala.

Daniel Swarovski

„Snovi su ostvarljivi ako si uporan, a postaju carstvo kada neko pored upornosti ima i dobre tehničke ideje i komercijalnost.“ Daniel Swarovski

Daniel Swarovski je 1892. godine patentirao električni stroj za sečenje i poliranje kristala sa visokim nivoom sjaja. Kako bi se sakrio od radoznalih očiju konkurenata 1985. godine odlazi u austrijski gradić Wattens gde pokreće proizvodnju kristala koji imitiraju izgled dijamanata iskorišćavajući lokalne hidroelektrane za energetski intenzivne procese brušenja. Za razliku od svojih konkurenata on nikada nije krio činjenicu da su njegovi proizvodi od kristalnog stakla i samo imitacija dijamanata. Ubrzo mu se u poslu pridružuju i njegovi sinovi Wilhelm, Friedrich i Alfred, koji i sami počinju da eksperimentišu sa proizvodnjom kristala.

Daniel Swarovski

Fabrika Swarovski kristala u Wattens-u

Veliki broj ljubitelja Swarovski kristala veruje da je reč o prirodnim kristalima, ali je istina da su u pitanju kristali nastali u fabrici u Wattens-u uz pomoć formule koju je Daniel Swarovski usavršio zajedno sa svoja tri sina pre mnogo godina u nazad. Proces proizvodnje Swarovski kristala predstavlja jednu veliku tajnu, a svi alati koji se koriste za sečenje napravljeni su od strane same kompanije. Neverovatan sjaj i svetlucavost Swarovski kristala su rezultat dodavanja olova koje povećava indeks prelamanja i daje mu izgled približan dijamantu. Tu su i specijalni premazi koji se nanose na površinu kristala, a jedan od najpoznatijih je Aurora Borealis (AB). Na kraju, jedinstveni metod poliranja kristala niko do sada još nije otkrio.

Daniel je stvarao brend koji danas predstavlja simbol za savršeno izrezan kristal i sjaj. Danas, Swarovski je nezaobilazan detalj u svetu visoke mode. Kompanija proizvodi oko 80% kamenja koje se koristi u izradi visoko kvalitetnog nakita. Daniel Swarovski je umro 23. januara 1956. godine u svojoj 93 godini života, iste godine kada je njegova kompanija stvorila Aurora Borealis svetlucavi premaz koji je transformisao iskru rezanog kristala prelamajući je u širok spektar duginih boja.

Kategorije: Materijal za rad

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Srećan rođendan Daniel Swarovski

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!