Simbolični nakit drevnih Egipćana

Autor: Slađana I.
| 05/06/2014
| Komentari: (0)

U drevnom Egiptu nakit se nije smatrao samo estetskim ukrasom i simbolom bogatstva i položaja u društvu, njegovo značenje je bilo mnogo dublje. Muškarci i žene svih društvenih slojeva nosili su minđuše, narukvice, okovratnike i ukrase za članke verujući da imaju moć da im donesu sreću i da ih zaštite od bolesti i zla. Amuleti su se raspoređivali unutar lanenih ovoja mumije kako bi pokojniku pružili zaštitu i pomoć u zagrobnom životu. Nakit drevnih Egipćana karakteriše pre svega specifični dizajn, materijali i boje koji su veoma često povezivani sa određenim božanstvima, kao i sa posebnim duhovnim i terapeutskim vrednostima.

nakit starih egipcana

Photo: Ashley Van Haeften

Specifičnost dizajna

Dizajn nakita drevnih Egipćana je morao da prati strogi skup pravila kako bi nakit bio u mogućnosti da ispuni svoju versku funkciju. Svaka promena koja bi se napravila u zastupljenosti verskih simbola u procesu izrade za rezultat je imala gubitak njegove zaštitne vrednosti.

Materijali

Zanatlije drevnog Egipta koristile su uglavnom organske materijale, drago i poludrago kamenje, zlato, bakar i staklo kako bi proizveli neke od najlepših komada nakita koje je svet video. Za bogatije slojeve društva nakit se izrađivao prvenstveno od zlata, dragog i poludragog kamenja i stakla, dok su siromašniji slojevi mogli sebi da priušte jedino nakit od bakra, oslikane gline, kamena, životinjskih kostiju i školjki za koje se verovalo da štite protiv uroka.

Nakit drevnih Egipćana

Photo: maries-jewels-royals.blogspot.com

Iako su imali pristup brojnom dragom i poludragom kamenju drevni Egipćani su razvili nove tehnike rada sa staklom koje su im omogućile da oponašaju njegove boje, što im je u značajnoj meri olakšalo rad jer je prirodno kamenje bilo znatno teže za obradu. Međutim, postojalo je i nekoliko mekših vrsta poludragog kamenja koje su se intenzivno koristile, a to su: jaspis, karneol, malahit, gorski kristal, tirkiz i lapis lazuli, koji je bio i najviše cenjen.

Nakit drevnih Egipćana

Photo: maries-jewels-royals.blogspot.com

Nijedna druga civilizacija nije proizvela tako širok spektar perli od različitih materijala kao što je to bio slučaj sa drevnim Egipćanima. Njihove staklene perle smatrane su najboljim u antičkom svetu. Perle su se takođe izrađivale i od poludragog kamenja: lapis lazulija, malahita i tirkiza, ali i od gline.

Perle od fajansa napravljene u obliku cevi predstavljaju još jedan izum drevnih Egipćana. One su se nizale u horizontalnim slojevima i služile su za izradu bogatih ogrlica, koje su se između ostalog stavljale i oko vrata mumije.

Nakit drevnih Egipćana

Photo: mfa.org

Simbolika boja

Kod drevnih Egipćana boje su igrale značajnu ulogu prilikom izrade nakita. Oni su koristili ograničenu paletu boja, koja je oslikavala različite predele reke Nila, kako bi na simboličan način preneli određenu poruku.

Zelena boja je predstavljala vegetaciju, novi život i plodnost, ali je takođe bila povezana i sa smrću i moći vaskrsenja.

Crvenom bojom se označavala moć, bes i haos. Ona je bila boja krvi i vatre, a služila je i za označavanje nesreće ili opasnosti.

Plava je bila boja vode, simbol univerzuma, a povezivana je i sa plodnošću, preporodom i moći stvaranja.

Žutom bojom se označavala večnost i neuništivost i bila je usko povezana i sa zlatom i suncem.

Bela je simbolisala čistoću i svemoć, ali je isto tako bila posmatrana i kao suprotnost crvene boje usled čega su često bile uparivane kako bi simbolisale celovitost.

Crna kao boja smrti i zagrobnog života drevnih Egipćana, takođe je povezivana i sa plodnošću i vaskrsenjem jer je većina poljoprivrede drevnog Egipta zavisila upravo od bogatog tamnog mulja nataloženog na obalama reke Nila tokom njenog plavljenja.

Za kraj, možemo slobodno reći da je istorija perli započeta upravo u drevnom Egiptu, ali i da nakit drevnih Egipćana predstavlja nepresušni izvor inspiracije za brojne umetnike i kreativce širom sveta.

Kategorije: Inspiracija

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Simbolični nakit drevnih Egipćana

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!