Perle u Ndebele kulturi

Autor: Slađana I.
| 11/09/2015
| Komentari: (0)

Afričko pleme Ndebele spada u red najmanjih i najšarenijih plemena u Južnoj Africi, koje je tokom druge polovine XX veka steklo svetsku slavu zahvaljujući svom estetskom izrazu u vidu muralne umetnosti i radova od perlica.

Za oslikavanje spoljašnjih i unutrašnjih zidova dvorišta i kuća zadužene su žene, a izuzetnost Ndebele muralne umetnosti ogleda se pre svega u njenoj spontanosti i originalnosti, koja je postignuta u okviru strogog geometrijskog formata. Najveći deo dizajna, koji se tom prilikom koristi usko je povezan sa njihovom ranom tradicijom ukrašavanja perlama.

Ndebele

Photo: theperaltaproject.com

Ndebele radovi od perli nose se tokom različitih životnih faza i predstavljaju neposredni pokazatelj starosti, pola i bračnog statusa. Oni su veoma složeni i karakteriše ih jednoobraznost redova u pletenju i gusta upotreba perli. Do 1960. godine od boja se koristila prvenstveno bela, da bi nakon tog perioda počele da dominiraju crna, zelena, ljubičasta, braon i plava.

Ndebele kecelje od perli

Ndebele radovi od perli u suštini predstavljaju deo ženskog ceremonijalnog kostima. Perle se našivaju na koziju ili ovčiju kožu, a u novije vreme i na platno i nose ih žene u vidu kecelja čija veličina i oblik posmatraču pružaju informacije od njenom statusu u društvu: da li je udata, da li ima decu, unuke itd. Što je kecelja veća i što više delova ima to je žena starija i njena društvena uloga je veća. Samim tim prema starosti i bračnom statusu žene razlikujemo i nekoliko tipova kecelja:

Ndebele

Photo: afritorial.com

Ghabi kecelje su sačinjene od dela izrađenog od perlica i resi na čijim krajevima se takođe nalaze perle kako bi im dale težinu i držale ih na mestu. Njih nose devojčice sve do puberteta kada dobijaju Pepetu.

Ghabi kecelja

Photo: tribalartfinder.com

Pepetu je pravougaona kruta kecelja, koju majka tradicionalno izrađuje za ćerku koja je prošla ženske obrede inicijacije i spremna je za brak. Geometrijski dizajn kecelje je sličan dizajnu koji se nalazi na oslikanim zidovima kuća.

Pepetu kecelja

Photo: africaandbeyond.com

Jocolo kecelju žena nosi tokom ceremonije venčanja i kasnije u posebnim prilikama. Ona se tradicionalno izrađuje od ovčije ili kozije kože gde je svaki centimentar prekriven pretežno belim perlama sa naglašenim šarama u boji. Jocolo kecelja ima pri dnu pet panela od kojih centralni simboliše muža, po jedan sa obe strane decu, a dva najudaljenija stoku koja čini temelj bogatstva porodice. Nakon nekog vremena jocolo kecelju zamenjuje mapoto.

Jocolo kecelja

Photo: britishmuseum.org

Mapoto kecelja predstavlja deo dnevne odeće udatih žena i simbol materinstva. Kao i jocolo i ona je izrađena od kože ili platna na koje su našivene perlice. Prepoznatljivi deo mapoto kecelje jesu rese smeštene na dnu u njenom centralnom delu i one nose poruku da je žena koja nosi ovu kecelju majka.

Mapoto kecelja

Photo: chairish.com

Ndebele lutke

Lutke od perli su još jedno od prepoznatljivih obeležja Ndebele plemena i one simbolizuju različite životne faze. Njih takođe prave žene koristeći tkaninu i perle, a umetnost izrade ovih lutki se prenosi sa majke na ćerku, sa jedne generacije na drugu.

Sangoma lutka simboliše zaštitnika društva čije se mišljenje i sud visoko cene i veruje se da može da komunicira sa duhovima. Karakteriše je glava izrađena od tkanine i kosa napravljena od vunice. Telo lutke je ukrašeno perlicama, a vrat metalnim prstenovima.

Sangoma lutka

Lutka plodnosti se pravi u tajnosti za mladu od strane bake sa majčine strane i predstavlja trenutak kada ona nakon venčanja uđe u svoj novi dom. Prema običaju, nakon rođenja trećeg deteta lutka plodnosti mora se pokloniti ili uništiti jer se smatra da će doneti nesreću ukoliko se zadrži duže od datog vremena.

Lutka plodnosti

Ceremonijsku lutku stavlja momak ispred kuće devojke i time iskazuje svoju nameru da je oženi.

Ceremonijska lutka

Lutka inicijacije nosi tradicionalnu haljinu udate žene. Njena glava je ukrašena krunom od perlica, dok stil kecelje ukazuje na to da je ona majka.

Lutka inicijacije

Devojačka lutka predstavlja devojku koja je prošla sve pubertetske obrede i spremna je za udaju što simboliše i stil kecelje od perlica, koji se nalazi na lutki kao i pojas oko struka.

Maiden lutka

Lutka nevesta je obučena u tradicionalnu odeću Ndebele neveste i nosi je mlada na venčanju. Njeno lice je prekriveno velom od perlica, a sa ramena joj vise trake od perli.

Lutka nevesta

Linga Koba lutka simboliše majku čiji je sin od dečaka postao muškarac provodeći dva zimska meseca na tajnom mestu u planinama. Linga Koba znači duge suze i predstavljene su dvema trakama od perli, koje izražavaju dvostruke emocije koje majka oseća – suze tuge zbog gubitka sina i suze radosnice jer postaje čovek.

Linga koba

Osim za izradu kecelja i lutki, Ndebele koriste perle i za oblaganje staklenih boca, tikvi i životinjskih rogova, kao i za izradu ceremonijalnih traka, ogrlica, narukvica i ukrasa za nogu. Tokom različitih rituala muškarci takođe nose ukrase od perli , koje su za njih napravile žene.

Kategorije: Inspiracija

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Perle u Ndebele kulturi

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!