Perle u Masai kulturi

Autor: Slađana I.
| 06/02/2015
| Komentari: (0)

Stočarski narod Masai je dugi niz godina poznat po svom nakitu izrađenom od perlica, koji pored svoje lepote ima i važan kulturni značaj. Dužnost svake žene u ovom plemenu je da nauči da pravi nakit i one svakog dana izdvajaju deo svog vremena za izradu raznobojnih ogrlica, narukvica i privezaka. Nakit od perlica nose i žene i muškarci i u njemu je sadržana celokupna kultura Masai naroda: lepota, snaga, tradicija, brak, bračni status, socijalni status, starost i njihova duboka ljubav i odanost prema stoci.

masai pleme

Photo: Mariusz Kucharczyk

Pre njihovog prvog kontakta sa Evropljanima za pravljenje nakita su koristili prirodne resurse poput gline, drveta, kostiju, bakra i mesinga. Krajem XIX veka u istočnoj Africi počinje na veliko da se trguje staklenim perlama i Masai žene ih počinju koristiti za izradu narukvica i ogrlica čime i sam dizajn postaje složeniji.Prilikom stvaranja nakita perle se nižu po određenim obrascima koje karakteriše visoki kontrast boja. Tamnije boje se postavljaju odmah do svetlijih što predstavlja odraz suprotnosti koje se javljaju u prirodi: dan/noć, sunce/kiša, mladost/starost…

Putovanje kroz Afriku: Perle u Masai kulturi

Photo: ginalrodgersblog.wordpress.com

Simbolika boja

Boje koje se koriste u izradi biraju se po svojoj lepoti, simbolične su i nose sa sobom određena značenja, koja često imaju veze sa stokom koja predstavlja glavni izvor hrane za Masai narod.

Crvena: hrabrost, snaga, jedinstvo, izazovi sa kojima se Masai ljudi susreću svakog dana
Plava: energija, izdržljivost, nebo koje obezbeđuje vodu za ljude i stoku
Zelena: zdravlje, zemlja koja obezbeđuje hranu za ljude i stoku
Narandžasta: toplina, prijateljstvo, velikodušnost i gostoprimstvo, boja tikve u kojoj se služi mleko gostima
Žuta: plodnost, rast
Bela: mir, čistota, zdravlje, boja kravljeg mleka koje obezbeđuje održivu ishranu
Crna: jedinstvo, harmonija, solidarnost, boja naroda i borbe u kojima moraju istrajati

Simbolika nakita

U tradicionalnim Masai zajednicama brakovi predstavljaju ugovoreni odnos gde roditelji biraju odgovarajućeg partnera za svog sina ili ćerku. Nakon donošenja odluke majka neveste izrađuje jednu ogrlicu koja simbolizuje veridbu i drugu koju će devojka nositi na dan svog venčanja. Venčane ogrlice imaju oblik diska, velike su, ravne i okrugle, sa delom u obliku pravougaonika koji se nalazi na prednjoj strani ogrlice i sa kojeg vise brojne niske perli sa prikačenim školjama na krajevima.

Putovanje kroz Afriku: Perle u Masai kulturi

Photo: blog.indurogear.com

Ogrlica u celini predstavlja kartu mladinog sela. Masai sela se uvek formiraju u obliku kruga koji je ograđen. Ograda sela je na ogrlici predstavljena tankim prstenom sa naizmenično nanizanim tamnim i svetlim perlama, koji se nalazi na samoj ivici. Unutar ograde smeštene su kuće koje su na ogrlici prikazane u vidu geometrijskih oblika. Rupa koja se nalazi u centru ogrlice simboliše centar sela i mesto na kojem je smeštena stoka. Broj niski perli koje vise na prednjem delu ogrlice označava broj životinja koje će mladoženjina porodica dati u miraz mladinoj porodici (kod Masai plemena sistem miraza je obrnut). Školjke prikačene na krajevima ovih niski simbolišu mir.

Devojke nose ovu ogrlicu samo na dan svog venčanja, dok u svakodnevnom životu i prilikom raznih ceremonija žene nose slične slojevite ogrlice kao simbol bogatstva i lepote. Reč je o ogrlicama znatno većeg prečnika, koje se od venčane ogrlice razlikuju po tome što nemaju prednji deo sa visećim niskama perli. Na njima je takođe prikazana mapa sela, a boje i obrasci koji se koriste prilikom njihove izrade često ukazuju i na interese osobe koja ih nosi. Masai žene mogu nositi osam ili deset ovakvih ogrlica odjednom. Prilikom plesa one prave specifične pokrete koji omogućavaju ogrlicama da se kreću gore-dole kako bi istakle svoju gracioznost i fleksibilnost.

Putovanje kroz Afriku: Perle u Masai kulturi

Photo: maasaigift.com

Glavna karakteristika Masai plemena su privesci od perlica koje nose i muškarci i žene, a koji pokazuju kojoj starosnoj grupi pripadaju. Jedna starosna grupa obuhvata raspon od 10 godina i svakih narednih 10 godina označava novu starosnu grupu. Iako je dizajn za svaki komad Masai nakita uglavnom jedinstven kada su u pitanju privesci od perlica sva deca rođena u okviru jedne starosne grupe nosiće identičan privezak.

Putovanje kroz Afriku: Perle u Masai kulturi

Photo: thisbeadifulworld.tumblr.com

Za Masai pleme lepota predstavlja veoma važan segment njihove kulture i perlice se koriste kao vid svakodnevnog ukrašavanja, prilikom raznih svečanosti i ritualnih obreda, ali se često daju i posetiocima u znak zahvalnosti i poštovanja.

Kategorije: Inspiracija

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Perle u Masai kulturi

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!