Perle kao kulturno nasleđe Indijanaca

Autor: Slađana I.
| 20/11/2013
| Komentari: (0)

Rad sa perlama je jedna od najpoznatijih umetničkih formi koja simbolizuje nacionalnost Indijanaca, a koju oni praktikuju i danas. Njihovo kulturno nasleđe predstavlja nepresušan izvor inspiracije mnogim umetnicima, a neke od tehnika izrade koje su se koristile stotinama godina ranije zadržale su se do današnjih dana.

Pre pojave Evropljana na američkom kontinentu, Indijanci su svoje perle izrađivali sami koristeći prirodne materijale kao što su drvo, školjke, kosti, oklopi kornjača, tirkiz i drugo poludrago kamenje, zube, kandže i sl. Tvrda semena su se stavljala na paru kako bi omekšala i postala lakša za bušenje i nizanje, dok su se male kosti životinja polirale i oblikovale u konusne cilindre od kojih su se pravile ogrlice uz vrat.

Apac

Photo: indianspictures.blogspot.com

Urezivanjem simbola i figura u komade tirkiza i njihovim kombinovanjem sa drugim perlama u vidu ogrlice ilustrovale su se priče, koje su se prenosile sa generacije na generaciju. Izrada perli je bila sveti zadatak, a u nekim plemenima taj posao je bio poveren isključivo ženama. U procesu rada, koji je usled nedostatka metalnih alata trajao prilično dugo, fokus je bio na zavetu, mislima, molitvi i samom radu, a ne na stvarima. Uz pomoć alata napravljenog od kamena bušila se mala rupa na datom komadu materijala, a ukoliko je on bio deblji bušenje se vršilo sa obe strane. Na kraju bi usledilo oblikovanje i ravnanje.

Perlice su bile jedan od prvih proizvoda koji su Evropljani koristili prilikom trgovine sa Indijancima. Njihova pojava je u značajnoj meri olakšala ženama rad i one su izmislile dve nove tehnike za njihovu upotrebu, koje se i danas koriste. Reč je o pejot bodu i tehnikama rada na razboju.

Odeća ukrašena perlicama

Photo: pixdaus.com

Danas su u radu sa perlicama uključene sve tradicionalne tehnike izrade, ali se većina najboljih komada pravi samo za porodicu, rodbinu ili kao poklon. Primera radi, da bi se perlama ukrasio kostim za ceremonijalni ples potrebno je oko 20 kg perlica veličine 12/0 i oko godinu dana rada. Iz tih razloga se u indijanskim prodavnicama u zanatskim centrima mogu pronaći jedino manji komadi čija je izrada znatno lakša, a samim tim i cena im je pristupačnija.

kulturno nasledje indijanaca

Photo: dailykos.com

Pre gubitka slobode Indijanci su umetnička dela od perli nosili kao deo svakodnevne odeće, dok su ona danas postala nezaobilazan deo indijanskih manifestacija.

Kategorije: Inspiracija

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Perle kao kulturno nasleđe Indijanaca

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!