Osnovna formula za određivanje cene nakita

Autor: Slađana I.
| 26/08/2013
| Komentari: (4)

Odrediti cenu nakita na tržištu koje podcenjuje ručni rad nije nimalo lak zadatak. Formiranje razumne i fer cene na početku poslovanja je veoma važno posebno ako ste uspešni u tome što radite jer ćete jednom možda odlučiti da vam izrada nakita bude redovan posao, a tada će biti suviše teško da odjednom podignete cene dovoljno visoko kako biste bili u mogućnosti da pokrijete sve nastale troškove.

Budite sigurni da vaša formula za određivanje cene sadrži sledeće elemente:

1. troškove utrošenog materijala

2. naknadu za utrošeno vreme

3. režijske troškove u koje spadaju: troškovi pakovanja, izložbeni troškovi, troškovi štampanja letaka, brošura i sl.

Veliki broj kreativaca određuje cenu tako što udvostruči troškove materijala, a da pri tom u cenu ne uračunaju vreme koje su utrošili za izradu. Kada prodajete nakit, potrebno je da bude plaćeno i vreme i trud koji ste uložili prilikom njegove izrade. U suprotnom, to bi bilo kao da idete na posao svaki dan, a da pri tom ne očekujete da vas poslodavac plati.

Takođe, nemojte izgubiti iz vida da profit i cena rada nisu ista stvar. Profit je iznos novca koji će vam preostati kada pokrijete sve gore navedene troškove, a koliki će on biti zavisi samo od vas.

Cene

Nemojte podcenjivati svoj rad jer to može imati negativan uticaj na vaš posao. U očima kupaca cena je pokazatelj kvaliteta i svaki kupac ima definisan raspon cena koji je spreman da plati za određeni komad nakita. Ukoliko je cena nakita suviše niska, a on vredi znatno više, kupac može proceniti da je materijal od kojeg je nakit izrađen lošijeg kvaliteta ili da je reč o lošoj izradi i odustati od kupovine.

I za kraj, nemojte menjati cene u zavisnosti od mesta gde prodajete. Budite dosledni ceni koju ste odredili. Ukoliko vam je dobijena cena previsoka preispitajte vaše tržište: gde prodajete nakit i ko ga kupuje. Potrebno je samo malo istraživanja i planiranja i pronaćićete ljude koji će biti spremni da kupe vaš rad.

Kategorije: Saveti i trikovi

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Komentari ( 4 )
  1. Draga Sladjana, imam pitanje. Pored redovnog posla u jednoj banci hobi mi je pravljenje narukvica od perli koristeći Morzeovu azbuku. Pitanje koje imam je kako i na koji način da formiram jedinstvenu cenu? Ne bih da budem bezobrazno skupa a ni suviše jeftina. Perle ručno bez ikakvih pomagala nižem na konac koji je kvalitetan.
    Unapred zahvalna
    Jefimija

    • Prilikom određivanja cene narukvice važno je da u istu ukalkulišete troškove utrošenog materijala, vreme koje ste uložili za izradu iste, ostale troškove (troškovi pakovanja, promocije i dr.) i Vašu zaradu. To je neki obavezni minimum ako želite da Vam hobi bude isplativ.

  2. Gde nabavljate perle 6,8,9,( mislim da sam tacno navela velicine)? A isto i ostali materijal, kako konac, igle i slicno? Videla sam da ima kineske i ceske perle. Gde se mogu poruciti? Ja sam iz Skoplja, Makedonija
    Pozdrav

Osnovna formula za određivanje cene nakita

Autor: Slađana I.
4
error: Content is protected !!