Klešta za izradu nakita

Autor: Slađana I.
| 21/11/2018
| Komentari: (5)

Klešta su jedan od najosnovnijih alata za pravljenje nakita bez obzira za koju tehniku izrade da se opredelite. Na tržištu se mogu pronaći različite vrste i ako ste početnik to može biti veoma zbunjujuće. Međutim, postoje klešta koja su dovoljna za početak i koja svako ko odluči da pravi nakit mora imati kao deo alata za rad, a to su:

  • klešta sečice
  • klešta sa okruglim vrhom
  • ravna klešta

Klešta sečice služe za sečenje žice, kada je potrebno skratiti ekserčić ili iglicu. Imajte na umu da ona na nisu pogodna za sečenje memori žice jer na taj način možete oštetiti sečivo. Za sečenje memori žice potrebno je da nabavite posebna klešta napravljena u tu svrhu.

klesta za nakit

Klešta sa okruglim vrhom se koriste za savijanje i oblikovanje žice, pravljenje omči, alkica, iglica i kopči od žice. Oblik klešta je takav da vam dozvoljava da pravite oblike različitih veličina. Za manje ćete koristiti vrh klešta, a za veće je potrebno da približite žicu bliže ručicama. Ako želite da pravite omču ili alku uvek iste veličine jednostavno označite mesto na kleštima permanentnim markerom i na taj način ćete biti u mogućnosti da postavite žicu uvek na isto mesto. Kada poželite da obrišete oznaku to možete učiniti uz pomoć alkohola.

klesta za nakit

Ravna klešta su slična kleštima sa okruglim vrhom samo što su sa unutrašnje strane pljosnata. Najčešće se koriste za otvaranje i zatvaranje alki, za oblikovanje žice i za pridržavanje manjih elemenata. Upravo zbog toga je veoma važno da unutrašnja strana klešta bude ravna, a ne hrapava kako ne bi ostajali tragovi na metalnim komponentama.

klesta za nakit

Pored navedenih, postoje i druga, specijalizovana klešta čiji je zadatak da vam olakšaju rad. Njih kupujete u skladu sa svojim potrebama, a neka od najčešće korištenih su:

  • klešta za stopere
  • klešta za sečenje memori žice
  • klešta sa zakrivljenim vrhom koja vam omogućavaju da lakše priđete nepristupačnim delovima
  • klešta sa širim ravnim vrhom koja su odlična za držanje većih ravnih površina, ali i za otvaranje i zatvaranje većih alki
Kategorije: Materijal za rad

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Komentari ( 5 )
  1. Потребне су ми основе за подесиво прстење. Узела бих 25 комада, за 25 мама. Деца су у трећем разреду и желимо да изненадимо маме за 8.март. Да ли Ви то имате?

Klešta za izradu nakita

Autor: Slađana I.
5
error: Content is protected !!