Kako odabrati pravu veličinu igle?

Autor: Slađana I.
| 19/06/2013
| Komentari: (3)

Kada ste odabrali nit za nizanje i perle, sledeći najvažniji korak je odabir prave veličine igle za rad. Igle su veoma važne pri radu sa kašastim perlicama. Korišćenje odgovarajućeg tipa i veličine igle učiniće vaš rad prijatnijim i lakšim, a takođe će i minimizirati probleme sa lomljenjem perli. Kao i perle i igle su označene brojevima po istom principu – veći broj tanja igla i obrnuto, manji broj deblja igla.

Pri izboru veličine igle je najbolje da pođete od veličine perle koju ćete koristiti. Različite veličine perli dozvoljavaju da se kroz njih prođe određeni broj puta pre nego što puknu. Takođe, i veličina niti za njizanje utiče na veličinu igle koju ćete odabrati. Tako kroz igle veličine 10 i 12 možete provući niti veličine D i tanje, dok se igla broj 13 koristi za niti veličine B i tanje, a broj 15 samo za niti veličine OO. Veoma je važno da se uverite da za svaki projekat koristite odgovarajuću veličinu igle, perli i niti za nizanje.


Engleske igle

Džon-Džejms-igle

Engleske igle su poznate po visokom kvalitetu. Savitljivije su od japanskih igala, glatko prolaze kroz perle bez mnogo trenja i traju dosta dugo. Najpoznatiji brend ovih igala je Džon Džejms (John James). Dostupne su u veličinama 10, 12, 13 i 15.

Veličine 10 i 12 su pogodne za niti veličine D i tanje, kao i za perle veličine 15/0 i veće. Preporučljive su za većinu bodova, kao i za rad na razboju.

Veličina 13 se koristi za niti veličine B i tanje i za perle 15/0 i veće. Pogodna je za sve bodove i rad na razboju, a pošto je veoma tanka i lako se savija posebno je pogodna za pravougaoni bod.

Veličina 15 se upotrebljava za niti veličine OO i za perle 15/0 i veće. Pošto je veoma tanka lako se savija pa je posebno pogodna za bod pod pravim uglom, kao i za rad na razboju i ostale bodove.


Japanske igle

Japanske igle karakteriše veoma visok kvalitet. Nisu sklone pucanju, ali su čvršće u odnosu na engleske igle, pa su samim tim i manje savitljive. Ukoliko se koriste kod tehnika u radu sa perlama koje zahtevaju dosta uskih poteza mogu se lako slomiti. Najpoznatiji brendovi ovih igala su Miyuki i Tulip.

Tulip igle za nizanje perli su veoma fleksibilne, elastične i jake. Prilikom rada zadržavaju svoj oblik, odnosno ne krive se u oblik S, bez obzira koliko dugo da ih koristite. Pakovane su u plastičnim bočicama, a dostupne su u veličinama 10, 11, 12 i 13.


Pony igle

Pony igle

Pony je veoma popularan brend igala proizvedenih u Indiji. Pony igle su znatno jeftinije od engleskih i japanskih igala. Pogodne su za rad na razboju, kao i za sve bodove koji ne zahtevaju oštre zaokrete. Dostupne su u veličinama 10, 11 i 12.


Igla ušica

Igla ušica

Igla ušica je izrađena od specijalne žice od nerđajućeg čelika visoke čvrstoće i izgleda kao dve igle zalemljene zajedno sa oba kraja. Cela igla je u stvari jedna velika ušica čija primena posebno dolazi do izražaja kada kroz perlu treba provući satensku ili plišanu traku, prediva i sl. Posebno je pogodna kod pletenja i heklanja sa perlama. Dostupna je samo u jednoj veličini koja je ekvivalentna veličini engleskih igala broj 10.

Na slici ispod pokušala sam da vam na praktičan način prikažem razlike u kvalitetu navedenih marki igala.

igle-za-nizanje-perli

Pony, Džon Džejms i Tulip igle nakon dužeg vremena upotrebe

Kategorije: Materijal za rad

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Komentari ( 3 )
  1. Pozdra pošto sam u semu početnik, dali mi možete pomoći ? Kako se koristi igla ušica za nizanje perli. Ako imate neki tutorijal gdje bih mogla da pogledam . Unaprijed Hala

  2. Igla ušica se najčešće upotrebljava za jednostavno nizanje perli, a koristite je kao i svaku drugu iglu. Pošto je cela igla jedna velika ušica jednostavno je lagano prstima razdvojite i provučete željenu nit kroz nju. Pogodna je za rad sa većim perlama, kao i sa perlama veličine 6/0 i 8/0. Njena upotreba posebno dolazi do izražaja kada kroz perlu treba provući elastičnu nit, organzu i sl.

  3. Hvala mnogo sad sam svatila .. za sitne perle nije pokušala sam . Valjda pronađem i te obične igle Hvala još jednom

Kako odabrati pravu veličinu igle?

Autor: Slađana I.
3
error: Content is protected !!