Kako da odaberete pravu kopču

Autor: Slađana I.
| 04/08/2015
| Komentari: (4)

Kopče predstavljaju sastavni deo dizajna skoro svake narukvice i ogrlice. Njihov izbor je veoma raznovrstan pa tako mogu biti magnetne, sa više nivoa, u obliku udice, prstena, bureta, lobster itd. Jedno od pitanja koje se u tom momentu postavlja posebno ako ste početnik jeste „kako da znam koju kopču da upotrebim?“

Da biste doneli ispravnu odluku o tipu kopče koju ćete koristiti prilikom izrade ogrlice ili narukvice potrebno je da odgovorite na mnoštvo pitanja koja mogu biti kako praktične, tako i estetske prirode:
– da li će kopča biti udobna za nošenje?
– da li je laka za rukovanje?
– da li će se slomiti?
– da li je kopča u skladu sa datim komadom nakita?
– da li je vizuelno dovoljno „teška“ ili previše „teška“ i sl.

U nastavku ćemo obraditi tri najčešće korišćena tipa kopči i pokušati da vam pružimo odgovore na neka od postavljenjih pitanja.

Klizna kopča

Klilzna kopča

Klizna kopča se sastoji od dve duge cevi sa prstenovima postavljenim sa obe strane. Može imati od dva do pet prstenova i funkcioniše po sistemu kliznog zatvaranja. Ovaj tip kopči je dizajniran za ogrlice i narukvice sa više redova. Upotreba razdelnika je preporučljiva samo ukoliko u izradi određenog komada nakita koristite srednje i velike perle, dok u ostalim slučajevima možete raditi direktno na kopču. Njena praktičnost posebno dolazi do izražaja kod izrade isprepletenih narukvica i ogrlica.

Lobster kopča

Lobster kopča

Lobster kopča je veoma popularan tip kopči i dostupna je u različitim veličinama i stilovima. Funkcioniše pomoću mehanizma koji sadrži oprugu i čijim aktiviranjem se otvara ručica koja je kontroliše.

Prepručljiva je za nakit male i srednje težine i predstavlja najbolji izbor kada želite da napravite ogrlicu ili narukvicu podesive dužine. U odnosu na T-kopču lobster kopča je nešto teža za rukovanje, posebno kada je reč o narukvicama jer nekada može biti veoma naporno i teško pričvrstiti je jednom rukom.

T-kopča

T-kopča

T-kopča je najčešće korišćen tip kopči u izradi nakita. Sastoji se od prstena i takozvanog „T“ oblika koji je širi i pomoću kojeg se zatvara. Dostupna je u različitim veličinama i oblicima (srce, krug, kvadrat, zmija i dr.) zahvaljujući kojim može dati novu dimenziju vašem dizajnu.

T-kopča je veoma laka za rukovanje i posebno se preporučuje kada su teži komadi nakita u pitanju. Njena lepota naročito dolazi do izražaja kod narukvica jer je tu ujedno i najvidljivija, mada se može koristiti i kao dekorativni elemenat na ogrlicama u njihovom prednjem delu.

Kategorije: Materijal za rad

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Komentari ( 4 )
  1. Svaka cast na ovom blogu, nemojte prekidati, samo nastavite tako. Tek sam se odlucila na ovaj korak, i imam namjeru da malo podrobnije pročitam šta ste sve pisali.

Kako da odaberete pravu kopču

Autor: Slađana I.
4
error: Content is protected !!