Bod u obliku riblje kosti

Autor: Slađana I.
| 30/06/2014
| Komentari: (0)

Bod u obliku riblje kosti je interesantna tehnika rada sa perlama koja se veoma lako uči. Naziva se još i Ndebele bodom po afričkom plemenu od kojeg vodi poreklo. Perlice se postavljaju u parovima u obliku slova V tako da daju efekat riblje kosti, a kao i kod brick boda prvo je potrebno napraviti merdevinastu bazu.

Merdevinasta baza

1. Na nit za nizanje dodajte dve perle i pri tom ostavite rep od nekih 15 cm. Provucite nit ponovo kroz obe perle u istom pravcu od vrha perle na dole, tako da nit izađe na dno druge perle. Dodajte zatim treću perlu i vratite se kroz drugu perlu i izađite na vrh treće perle.

Merdevinasta osnova

2. Dodajte zatim četvrtu perlu i provucite nit kroz treću perlu od dna do vrha i opet kroz četvrtu perlu od vrha do dna. Nastavite sa dodavanjem perli sve dok ne dostignete željenu dužinu.

Merdevinasta osnova

3. Kada ste dodali paran broj perli provucite nit cik-cak kroz rad kako biste ojačali merdevinastu osnovu. Kada ste to učinili možete započeti sa bodom u obliku riblje kosti.

Merdevinasta osnova

Bod u obliku riblje kosti

1. Nakon što ste napravili merdevinastu osnovu sa parnim brojem perli možete da počnete sa bodom u obliku riblje kosti tako što ćete dodati dve perle i provući nit kroz narednu perlu na merdevinastoj osnovi.

Provlačeći nit kroz treću perlu na merdevinastoj osnovi izađite na gore, dodajte dve perle i provucite nit kroz četvrtu perlu na osnovi. Ponavljajte korak sve dok ne stignete do kraja reda.

Bod u obliku riblje kosti

2. Da biste započeli nov red potrebno je da provučete nit nazad kroz pretposlednju perlu na merdevinastoj osnovi i zatim kroz poslednju dodatu perlu. Nakon toga sve se svodi na jednostavno ponavljanje prvog koraka. Dodajte dve perle, provucite nit kroz narednu perlu u prethodnom redu i izađite gore provlačeći je kroz sledeću perlu u tom redu.

Bod u obliku riblje kosti

Bod u obliku riblje kosti se najčešće upotrebljava za izradu narukvica i ogrlica, ali se može koristiti i za izradu minđuša.

Kategorije: Kako da

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Bod u obliku riblje kosti

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!