10 zanimljivih činjenica o nakitu

Autor: Slađana I.
| 09/07/2013
| Komentari: (0)

Za mnoge nakit je dekorativni ukras i sastavni deo svakodnevnog aksesoara, dok ima i onih koji ga smatraju umetničkim delom. Ukoliko pogledamo u nazad kroz istoriju videćemo da se njime izražavao ekonomski, društveni i religijski status neke osobe. U nastavku teksta pripremili smo za vas 10 najinteresantnijih činjenica o nakitu.

1. Najskuplji komad nakita dizajniran za film bila je ogrlica koju je nosila Nikol Kidman u Mulen ružu sačinjena od 1308 dijamanata i sa 2,5 karatnom safirnom kopčom.

Moulin Rouge

Photo: kathleenlynagh.me

2. Iako žene veoma vole nakit ipak su muškarci bili ti koji su ga prvi nosili. Nakit je za njih predstavljao statusni simbol, a verovali su i da će im doneti sreću u borbi.

3. Egipat i Mesopotamija su bile prve dve drevne civilizacije koje su započele organizovanu proizvodnju nakita. Dostignuća iz tog vremena u oblasti obrade metala i dragog kamenja odigrala su značajnu ulogu u daljem razvoju proizvodnje nakita u civilazijama koje su došle posle njih.

4. Agnes Sorel, ljubavnica francuskog kralja Karla VII bila je prva žena koja je nosila dijamante.

5. Engleska kraljevska kolekcija nakita vredi oko 57 miliona dolara.

6. Elvis Prisli je sahranjen sa svojim omiljenim dijamantskim prstenom.

7. Biseri se formiraju kada se malo zrno peska ili neko drugo strano telo zarobi unutar ostrige. Ostrige proizvode sedef kao mehanizam odbrane i oblažu ga sedefastom materijom sloj po sloj. Biser se prirodno formira u jednoj na svakih 10.000 ostriga.

8. U početku se samo jedan prsten koristio za veridbu i venčanje. Tradiciju davanja jednog prstena za veridbu i jednog za venčanje pokrenuo je 1477. godine Maksimilijan od Austrije kada je dao verenički prsten svojoj voljenoj Mariji od Burgundije.

9. U srednjem veku žene su nosile opal kako bi zaštitile svoju plavu boju kose.

10. Reč dijamant potiče od grčke reči „adamant“ što znači nepobedivi ili postojani.

Kategorije: Inspiracija

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


10 zanimljivih činjenica o nakitu

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!