10 saveta za početnike u izradi nakita

Autor: Slađana I.
| 11/04/2018
| Komentari: (0)

Izrada nakita može biti veoma zabavan i unosan hobi. Ako ste početnik, može se lako desiti da u moru različitih materijala za rad, alata, tehnika izrade i nove terminologije jednostavno nećete znati odakle da krenete. U nastavku teksta pročitajte 10 saveta o izradi nakita koji bi trebalo da vam pomognu da se lakše snađete u svetu prepunom kreativnih mogućnosti.

izrada nakita za pocetnike

1. Odaberite tip nakita koji bi želeli da izrađujete

Kada ste doneli odluku da želite da se bavite izradom nakita, potrebno je da se opredelite za određenu tehniku i da je usavršite. Da li je to izrada nakita od perlica, gline, metala, kože… Izaberite jednu od tehnika koju ćete prvo savladati. Kako vreme bude prolazilo možda ćete poželeti da usavršite neku drugu veštinu, a može se desiti i da ćete novu tehniku čak i lakše naučiti zahvaljujući znanju koje već imate.

2. Usavršite osnovne veštine

Bez obzira za koju tehniku izrade nakita da se opredelite, postoji nekoliko veština koje su univerzalne i koje bi bilo dobro da naučite jer će vam biti od koristi kod većine projekata. Na primer, ako pravite narukvicu, ogrlicu ili minđuše, svaki od ovih komada zahteva da znate kako da pravilno otvorite i zatvorite alku ili da napravite omču.

3. Savladajte terminologiju

Da li znate koja je razlika između debljine konca sa oznakom A, AA ili B? Da li su perlice 9/0 veće ili manje od perlica 12/0? Da li su igle veličine 10 deblje ili tanje od igala veličine 12? Pre nego što se odlučite za kupovinu neke stvari, potrebno je da znate šta je to što vam tačno treba. 

4. Naučite što više možete o materijalima za rad

Ako ste početnik, veoma je važno da se upoznate sa materijalima za rad. Najlakši način da to učinite je da u svom mestu potražite prodavnicu koja u svom asortimanu ima materijal koji je vama potreban. Ako to nije slučaj na raspolaganju vam stoje on-line prodavnice, ali u tom slučaju kupite manje količine materijala koji vas zanima kako bi dobili uvid u dimenzije, kvalitet i sl. Kada kupujete on-line, zbog nedostatka iskustva može se desiti da poručite stvari koje nisu uopšte ono što ste očekivali. Na primer, nikada niste imali dodira sa perlama veličine 3 mm. Iako niste imali pojma kako one stvarno izgledaju naručili ste paket od nekih 200 komada. Kada su perle stigle usledilo je neprijatno iznenađenje – niste mogli da verujete koliko su sitne.

5. Investirajte u kvalitetne alate za rad

Za prvi pokušaj izrade nekog komada nakita mogu vam poslužiti i klešta koja imate u kutiji sa alatom kod kuće. U početku će vam se to možda činiti kao nepotrebna ili malo veća investicija, ali što su alati za rad kvalitetniji to je proces izrade lakši.

6. Organizujte svoj radni prostor

Odvojite kutak u kući ili stanu gde ćete smestiti svoj radni sto i police namenje vašem hobiju. Razvrstajte materijale za rad. Na taj način ćete uvek znati šta imate i sve će vam biti na dohvat ruke.

7. Posećujte radionice

Da li postoji neka specifična veština koju želite da savladate? Radionice su odlično mesto za druženje, sticanje novih znanja i razmenu iskustava.

8. Igrajte se

Nemojte se ograničavati na određeni stil, boju ili veličinu nakita. Eksperimentišite sa različitim materijalima, probajte nove stvari i vidite kakve ćete rezultate dobiti. Zabavite se i nemojte se bojati grešaka. Greške ne postoje, postoje samo mogućnosti za poboljšanje. Ako napravite nešto što možda i nije po vašem ukusu, to ne znači da se nekom drugom neće svideti.

9. Internet je odličan izvor inspiracije

Posetite sajtove vaših omiljenih brendova i pogledajte kakav nakit nude. Pregledajte blogove čija je tematika nakit. Možda ćete pronaći nešto što vam se dopada ili nešto što biste prilagodili svom ukusu. Ponekad ćete naići i na neko upuststvo za izradu nakita koje ćete želeti da pratite korak po korak.

10. Budite uporni

Nemojte odustati samo zato što možda niste uspeli iz prvog puta da napravite komad nakita koji ste želeli. Nastavite i dalje da pokušavate i vežbate jer sve veštine traže vreme da bi se usavršile. Budite uporni i strpljivi. Radite ono što volite i ne odustajte.

Kategorije: Saveti i trikovi

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


10 saveta za početnike u izradi nakita

Autor: Slađana I.
0
error: Content is protected !!