Točak boja i njegova upotreba

Autor: Slađana I.
| 19/06/2013
| Komentari: (0)

Boje su jedan od najkorisnijih, ali i najmoćnijih alata u izradi nakita. Kako ćete ih kombinovati u potpunosti zavisi od vašeg ličnog ukusa, koji može biti pod uticajem kako aktuelnih trendova, tako i prirode i drugih faktora. Kombinovanje boja predstavlja najteži i najvažniji deo prilikom izrade nakita i u tu svrhu postoje određene smernice koje vam mogu pomoći da napravite kombinaciju koja će biti interesantna i prijatna za oko.

Točak boja predstavlja neprocenjivo sredstvo za donošenje odluka prilikom kombinovanja boja u izradi nakita. On pokazuje odnos između primarnih, sekundarnih i tercijarnih boja. U primarne boje ubrajamo crvenu, žutu i plavu boju. Njihovim mešanjem nastaju sekundarne boje pa tako crvena i plava daju ljubičastu, žuta i crvena narandžastu, a žuta i plava zelenu. Mešanjem primarnih i sekundarnih boja nastaju tercijarne boje: narandžasto-crvena, žuto-narandžasta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta, crveno-ljubičasta. Bela, crna i siva se smatraju neutralnim bojama. Točak boja se deli takođe i na tople i hladne boje. Tople boje su: crvena, žuta i narandžasta, a hladne plava, ljubičasta i zelena.

Postoji nekoliko načina kombinovanja boja:

Monohromatska paleta boja

Monohromatska paleta boja je najlakša za rad i preporučuje se početnicima. Izvedena je iz jedne osnovne boje i sadrži njene tamnije, srednje i svetlije vrednosti. Usled nedostatka kontrasnih boja energija kojom odiše je suptilna i mirna. Da biste dodali kontrast i dinamiku vašem dizajnu potrebno je da koristite perle različitih oblika, veličina i materijala.

monohromatske-boje

Analogna paleta boja

Analogna paleta boja koristi tri do pet boja, kao i njihove nijanse koje se nalaze jedna pored druge na točku boja. Obično jedna boja treba da bude dominantna, druga da je podžava, dok treća treba da je ističe. Analogne boje su skladne i prijatne za oko i često se nalaze u prirodi.

paleta-analognih-boja

Komplementarna paleta boja

Komplementarna paleta boja obuhvata dve boje koje se nalaze jedna naspram druge na točku boja stvarajući tako maksimalan kontrast npr. crvena i zelena boja.

komplementarne-boje

Analogno-komplementarna paleta boja

Analogno-komplementarna paleta boja koristi srodne nijanse, koje se nalaze jedna pored druge na točku boja, sa nijansom koja im je direktno suprotna.

analogno-komplementarne-boje

Dualno-komplementarna paleta boja

Dualno-komplementarna paleta boja je znatno teža za rad i koristi četiri boje raspoređene u dva komplementarna para boja, odnosno dve boje koje se nalaze jedna pored druge i dve boje koje su im suprotne na točku boja, pri čemu je potrebno odabrati boju koja će biti dominantna.

dualno-komplementarne-boje

Blizu-komplementarna paleta boja

Blizu-komplementarna paleta boja je slična komplementarnoj paleti i kombinuje početnu boju sa bojom na desno ili na levo od svoje suprotne boje npr. umesto crvene i zelene uzećete crvenu i žuto-zelenu ili crvenu i plavo-zelenu. Boje spojene na ovaj način daće interesantan rezultat i učiniće da obe boje izgledaju čistije i svetlije.

blizu-komplementarna-boja

Razdvojeno-komplementarna paleta boja

Razdvojeno-komplementarna paleta boja predstavlja varijaciju komplementarne palete i preporučuje se početnicima. Ona kombinuje početnu boju sa bojom koja se nalazi levo i desno od njene suprotne boje.

razdvojeno-komplementarne-boje

Paleta trougla

Paleta trougla je jednostavna za primenu i koristi tri boje koje se nalaze na jednakom rastojanju jedna od druge, odnosno svaku četvrtu boju na točku boja, pri čemu jedna boja treba da bude dominantna, druga da je podržava, a treća treba da je ističe. Ova paleta stvara snažan kontrast, ali i dalje zadržava harmoniju među bojama.

trougao-boje

Kvadratna paleta boja

Kvadratna paleta boja obuhvata četiri boje koje su ravnomerno raspoređene na točku boja, pri čemu je potrebno obratiti pažnju na ravnotežu između toplih i hladnih boja.

kvadratna-kombinacija-boja

Postoje naravno i drugi načini kombinovanja boja kao što je npr. biranje boja sa fotografije. Danas postoj nekoliko sajtova na tu temu, a jedan od njih je i design-seeds.com. Pojedini dizajneri biraju boje za svoj nakit u zavisnosti od značenja boja i njihovih harmonija, ali o tome će biti više reči u nekom narednom postu.

Kategorije: Boje
Oznake: , ,

Slađana I.

Stojim iza svojih reči i velikih količina perli. Radim ono što volim i radim to često.


Točak boja i njegova upotreba

Autor: Slađana I.
0